Het ABC volgens corona

 

Een nieuw schrijfsel door langdurige blootstelling aan onze corona-maatschappij (niet geschikt voor mensen voor wie - al dan niet door plastische chirurgie - lachen ondenkbaar is).

A

afhaalmenu's :

 

Onder het motto 'steun de middenstand' werd de bevolking op grote schaal gestimuleerd om het zelf koken te verzuimen en voor het luiere alternatief te kiezen zonder het bijhorende schuldgevoel. Dit werd gretig toegepast door overwerkte ouders die inzagen dat het te hoge energiepeil bij hun kinderen te wijten was aan teveel gezonde, zelfbereide voeding.  

B

B - postverjaardag:

 

 

Een verjaardag van een kind in isolement waarbij de pakjes op willekeurige tijdstippen aan huis 'gedropt' werden binnen een straal van 5 meter rond de voordeur. Hierdoor werd de term 'verjaardàg' verlengd tot 'verjaarmaand' gezien sommige cadeau's 6 weken na datum hun bestemming bereikten, gelukkig kwamen de nodige batterijen sneller ter plaatse. 

 

berenjacht :

 

ontspanningsactiviteit voor groot en klein in open lucht waarbij zoveel mogelijk knuffelberen (die achteraf uit hun soms benarde situaties bevrijd werden door GAIA) onderweg gespot en geteld werden, in het leven geroepen om beweging te stimuleren, zowel in de steden als gemeenten. 

C

coronakilo's :

 

menig Vlaming sloeg aan het bakken, koken en aperitieven (in willekeurige volgorde wat niet altijd bevorderlijk was voor het resultaat) zodat de site van Dagelijkse Kost al snel crashte. De bevolking  spaarde spontaan coronakilo's als waren het gezinsbondzegeltjes. 

 

D

 

@RealDonaldTrump alias 'The Donald':

 

Amerikaanse president die zich ten tijde van corona compleet incapabel bewees door de coronacrisis zwaar te onderschatten en zijn bevolking te adviseren het virus te bestrijden door bleekwater te injecteren en zijn narcistische aard liet zien: terwijl de 'black lives matter' - beweging zich massaal liet horen liet hij immers het park ontruimen met traangas om foto's te laten maken die mooi stonden in zijn race voor de volgende presidentsverkiezing. 

 

E

éénrichtingspijlen : 

 

ter bevordering van de lichaamsbeweging werden in winkels, scholen, MFC's , enzo... éénrichtingstrajecten aangelegd waarbij het individu zo snel mogelijk naar buiten geleid werd zodat het foeteren voornamelijk in open lucht plaats kon vinden. Onderliggend motief was om de werknemer die geruime tijd 'in zijn kot verbleef' terug te mobiliseren en de gemiste dagelijkse 10 000 - stappen zo snel mogelijk te laten inlopen. Letterlijk dan.  Zonder aanwezigheid van een leerling durfden de verborgen anarchisten aan deze richtingregels te zondigen, vandaar dat zij ten allen tijde dienden begeleid te worden door een minderjarige. 

 

F

FaceTime - stalking : 

 

gebeurde meestal door kinderen die met sterke overredingskracht naïeve ouders zover kregen dat ze een groepje aanmaken met andere ouders van medeleerlingen. Vervolgens ontvreemdde het kind het G.S.M. - toestel ongemerkt van de ouder en stalkte de oudergroep op alle uren van de dag tot de gefrustreerde slachtoffers zichzelf uit de groep verwijderden.

 

Faceshield : 

 

populair bij ziekenhuispersoneel en fans van sciencefiction. Gebruikers getuigden achteraf dat ze maanlandingsensaties ervaarden bij het opzetten van de helm. 'May the force be with you' bleef hun credo, lang na het afkicken van het faceshield.

 

G

coronagek :

 

spuwde na ongepast sociaal gedrag uitdagend om zich heen bij elke dreiging tot vrijheidsbeperking na verbalisatie door politiediensten of opvoeders (in geval van minderjarigen op internaat).

 

H

hamsterhysterie:

 

 

Bij de aankondiging van de sluiting van de scholen werden de supermarkten overspoeld door een hysterisch hamsterende menigte. Om de overdaad achteraf weg te werken bleken mensen genoodzaakt hun voorraden creatief te verwerken tot vb. koffietaart. Zelfs tot een eeuw later werden kelders teruggevonden vol w.c. - papier, koffie, bloem, pasta en rijst. 

 

Helden van de Zorg:

 

de vrouwen en mannen die zich dag in dag uit in het zweet werkten om het coronavirus volledig ingepakt te lijf te gaan.  Ook andere groepen als vuilnisophalers en leerkrachten kregen later de status van Held voor hun onafgebroken inzet gedurende de lockdown. Na corona gingen stemmen op  haarkleuring gratis ter beschikking te stellen voor leerkrachten in een poging de opgedane grijze haren ten gevolge van de wispelturige overheidsrichtlijnen te compenseren.

 

I

ICT - foeteraar :

 

Jan of Jeanine Modaal die al foeterend probeerde deel te nemen aan een videocall voor eigen werk, schoolwerk van de kinderen of recreatieve doeleinden en gaandeweg een uitgebreide woordenschat aanlegde die niet geschikt was voor onderontwikkelde kinderoren én mogelijk de grenzen van zijn of haar geduld overschreed, spijtig genoeg soms opnieuw in bijzijn van kinderen.

 

 

J

Joggers  :

 

werden op alle uren van de dag massaal gesignaleerd in het straatbeeld en op landweggetjes, tot grote frustratie van de passief uitziende omwonenden die gegijzeld werden door hun coronakilo's. 

 

K

ken - je - kind - quiz:

 

ultieme test bedacht door een toen nog zevenjarig meisje tijdens de eerste lockdown-week om haar ouders' liefde en ouderlijke kennis te testen.  De test werd bekroond met zelfgemaakte kunst, de twee verliezers kregen een troostprijs om het gedeukte ego te sussen. De test was echter zo'n groot succes dat de situatie volledig uit de hand liep: verliezende ouders gingen in crisis, eisten een rematch waardoor uiteindelijk het volledige gezin om de beurt het onderwerp werd van de quiz. Deze methodiek werd later in de psychologie gebruikt om ouders te leren omgaan met falen.

 

L

katje Lee :

 

liet diplomatische deuren opengaan die gestrande en andere hulpbehoevende Belgen niet open kregen. Dankzij weldoenster Selena Ali en de steun van dierenorganisaties werden kosten noch moeite gespaard om het onschuldige dier te repatriëren naar Peru, wat zuur smaakte bij zelfstandigen die wanhopig het hoofd boven water probeerden te houden en werklozen ten gevolge van corona. Een boete wegens het overtreden van de regels was goedkoper geweest.    

 

 

lockdownfeestjes:

 

Populair onder (partners van) politici bij de dreiging van en gedurende de lockdown, uit vrees voor een drooglegging? Frequent stilgelegd door politie waarna de betreffende politieker struisvogelpolitiek hanteerde in de media.

 

M

Maggie De Block:

 

bedenkster van de coronaslogan 'Blijf in uw kot' die pas ernstig toegepast werd van zodra de veiligheidsraad besliste de scholen te sluiten.

 

mondkapje :

 

de light - versie van de boerka, ideaal om puistjes te verbergen, essentiële besparing op foundation ten tijde van economische crisis, tevens zeer efficiënt om non-verbale communicatie te censureren, wat spontaan daten voor singles in Colruyt zo goed als onmogelijk maakt, zeker gezien de gratis drankproeverij stopgezet is (alias 'de coronadrooglegging')

 

N

Nee-ik-moet-geen-mondmasker-dragen-want-ik-word-toch-niet-ziek- filosofie:

 

 

kende veel volgelingen onder twintigers die vaak last hadden van het Superman Syndroom (zie verder) en de eigenzinnige oudere bevolking die in opstand kwam bij elke vorm van vrijheidsbeperking (waarbij in rechtse kringen snel de term 'politiestaat' viel). Ze waren herkenbaar aan het inpalmen van je persoonlijke ruimte tijdens persoonlijk gesprek, zonder inzicht hoe intimiderend dit ervaren werd door de gemondmaskerde medemens.

 

O

oranjehuid :

 

huidaandoening, vermoedelijk tot stand gekomen door veelvuldige blootstelling aan zon, zand en chloorwater, die veel gelijkenissen vertoonde met die van Donald Trump.  Bij aanvang schreeuwden de slachtoffers om bleekwater en waren ze vastbesloten een muur te bouwen. Na intensieve behandeling werd geen blijvende schade vastgesteld.

 

P

poging tot (t)huiswerk: 

 

Een nobel streven dat enkel tot succes leidde bij kinderloze volwassenen, de exemplaren met kinderen probeerden tevergeefs kwalitatief werk af te leveren zonder verdovende middelen voor zichzelf of hun nageslacht. Tenzij het nog om kleuters ging, werd vooral op het aantal verwekte kinderen gevloekt gezien elkeen wekelijks een volwaardig takenpakket diende door te mailen naar hun leerkracht en dit tijdens de kantooruren moest verwezenlijkt worden. Meermaals werden minderjarige figuranten gespot tijdens professionele meetings waardoor een variant van het spel 'Waar is Wally?' terug populair werd.

 

Q

vrijwillige quarantaine: 

 

 

sinds de sluiting van café's en het sociaal isolement kwamen meerdere relaties onder druk te staan. Enkele eigenaars van een tweedeverblijf verkozen soms spontaan voor volledige isolatie om hun relatie te redden.  

 

R

rolschaatsgekte:

 

kon zich zowel binnen- als buitenshuis afspelen. In geval van verslaving konden de ouders bij het ochtendgloren gewekt worden met atypische geluiden die achteraf geïdentificeerd werden als geluid van 'rollend materieel'. Er zijn gevallen bekend waarbij kleuters om 7 uur in de ochtend aan het ouderlijke bed bedelden om de rolschaatsen vast te klikken om er vervolgens vijf uur lang in te zweten, al dan niet met sokken aan. Gedurende de voltooiing van de rolschaatsopleiding werden kleine hartaanvallen vastgesteld bij ouders wanneer de kinderen letterlijk onder de eettafel verdwenen. De geruststellende schreeuw: 'Niets aan de hand' en een opgestoken duim kwamen frequent voor maar boden weinig rust bij de getroffen ouders. 

 

S

Superman Syndroom : 

 

Overtuigde aanhangers die rotsvast zonder mondmasker gingen winkelen zonder afstand te bewaren tot andere winkelbezoekers vanuit vermeend bovennatuurlijke, onsterfelijke krachten. De redenering dat je anderen beschermde door zelf een mondmasker te dragen, werd door hen afgedaan als hoax.

 

T

tikkertje  afstand: 

 

Een overlevingsstrategie op de speelplaats die door kinderen uitgevonden werd ten tijde van de 'kleine bubbels' op school. 

 

tiener-tinder-bos :

 

eeen ontmoetingsplaats voor tieners om elkaar en de grenzen van hun social distancing te ontmoeten in een natuurlijke omgeving. Om de horizonten te verruimen en grenzen te verleggen werden hierbij geregeld hersencellen gedood met alcohol. Ook werd een spoor van afval achtergelaten om de plaatselijke bevolking op de hoogte te brengen van hun aanwezigheid. Vanuit een kampgevoel werd hierbij meermaals een kampvuur aangemaakt met het aanwezige droge hout dat 's morgens door de lokale bevolking gedoofd werd (een indirecte manier om hen bij het kampgebeuren te betrekken wordt vermoed).

 

U

 

Uitvindingsgen :

 

door de verspreiding van het coronavirus via de lucht wordt het 'uitvindingsgen', bij menig jongeling aanwezig, geactiveerd. Teletijdsmachines, voeldozen, kampen, buitenverblijven, simulatievliegtuigen, proevertjeswinkels, aai - dier - winkels, ... noem maar op, je kan het zo gek niet bedenken of het is wel in één of andere huiskamer uitgevonden door een klein genie.

 

V

virtueel tooghangen:

 

Tooghangen vanuit je living of bed, excentriekelingen durven het zelfs in pyjama en op wekelijkse basis, al dan niet met of zonder drank.

 

W

wandelaars: 

 

Een grote diversiteit werd door onderzoekers opgemerkt en onderzocht. Werd er één enkel exemplaar gespot, kon dit wijzen op een vluchtactie uit de huislijke bubbel. Werd de volledige bubbel in kudde gesignaleerd, bleken de minderjarigen meestal in gegijzelde toestand aanwezig, onder dreigement van minder schermtijd.  

 

X

Xal-wel-in-Nederland-op-café-gaan-en-shoppen: 

 

in een poging zich ongestoord in vrijheid te kunnen blijven bewegen, proberen eigenzinnige Belgen dit uit in ons buurland. De aanwezigheid van een draaiende camera leek de einzelgängers niet te storen in hun prille geluk. Gelukkig maar want kort nadien werden de grenzen gesloten.

 

Y

yeti - kapsel, beter bekend als 'coronacoupe': 

 

complete wildgroei aan beharing, die extreme vormen durfde aannemen bij vrouwen met een uitgroei en mannen, zowel boven als onder de kin als op het hoofd doordat kapperszaken, ondanks het straffe lobbywerk, uiteindelijk net als alle andere winkels moesten sluiten.

 

Z

zwembadgekte: 

 

zwembaden vol chloor rezen tijdens de warme coronamaanden als paddenstoelen uit de grond. Wanneer zelfs een waterzonnetje zijn intrede deed bij een geweldige temperatuur van 12° C sprongen door - chloor - benevelde - kleuters spontaan in hun uniform (badpak) en bleven hier vervolgens de hele dag binnen in rondhuppelen, zonder in de buurt te komen van het zwembad. Bij tocht aan de kuiten werden kniekousen spontaan aangetrokken.  Onderzoek wees uit dat deze kleuters getekend bleken voor het leven en dit gedrag hun hele verdere leven bleven verderzetten, sommigen eindigden later op miss-verkiezingen.